Látnivalók Dubaiban

Deira központjában található a Bani Yas tér. Itt ál a Deira Tower toronyház. Ez az épület a modern építészeti stílus jegyeit ötvözi, vegyesen régi és új elemekkel. A toronyban üzletek, hivatalok, lakosztályok vannak.

Ugyanitt, az Al-Baraha negyedben, egy gyönyörű parkban található az 1870-ben épült Burj Nahar-torony. Ez egy régi őrtorony, mely valaha a várost őrizte. 1992-ben újították fel. 3 ilyen torony volt a városban.

Az Al-Shindagba alagút közelében láthatjuk az Al-Almadiyah Iskolát, mely ma az Oktatási Múzeumnak ad otthont. 1912-ben épült Dubai első nyilvános iskolájaként. Az épület érdekessége, hogy gipszből, korallból, kagylókból, kövekből és indiai szantálfából újították fel.

Az 1896-ban uralkodói palotának épült Sheikh Saeed House ma egy díjtalanul látogatható múzeumként szolgál, ahol régi fényképeken tekinthetjük meg Dubai olajkorszak előtti valóját.


Sheikh Saeed House (Flickr by lloydi)

Eme épület mellett található egy múzeumfalu, a Heritage and Diving Village. A nemzeti örökség képviselője a Creek folyó bejáratánál. Ahogy a Sheikh Saed House, úgy ez is az olajkorszak előtti életet és hagyományokat igyekszik megőrizni. Itt mutatják be Dubai tengerészeti múltját, a gyöngyhalászatot és a helyi építészeti stílusokat. Lehetőség van búvárkodni valamint tevegelni a helyszínen.

Az 1934-ben Sheikh Rashid által építtetett Bait Al-Wakeel volt Dubai első hivatali épülete. 1995-ben felújították és múzeumot rendeztek be benne, ahol a halászati és tengerészeti hagyományokat mutatják be.

A Dubai Múzeum a város egyik legfontosabb épülete. Dubai központjában a Al-Fahidi erődben található. 1787-ben védelmi erődnek épült, azóta volt erőd, őrhely, palota, helyőrség, börtön, ám 1971-ben felújították és múzeumot csináltak belőle. 1995-ben további újításokat végeztek rajta, valamint további galériákat, folyosókat építettek hozzá. Különböző kiállításokat látogathat meg az ide látogató életnagyságú figurákkal, hang- és fényeffektusokkal.Dubai Múzeum (Flickr by eNil)


A kiállításokon láthatóak többek közt öltözékek, népviselet, fegyverek, hangszerek, de itt csodálhatjuk meg a hadtörténetimúzeum kiállítását is. A múzeum alatt egy teremben élethűen alakítottak ki egy szukot, egy korániskolát valamint egy kis oázist. A múzeum egy részén megnézhetjük hogyan zajlott a gyöngyhalászat, megismerhetjük az eszközöket, szerszámokat. A régészeti osztályon az Al-Ghusaisban feltárt 3-4 ezer éves sírokban talált réz- és alabástromtágyaknak, edényeknek lehetünk tanúi.

A Dubai Múzeum mellett található a Bastakiya Palota, mely kerület Dubai óvárosának tekinthethő. A Bastakiya 1918-ban épült kétemeletes épület, több széltoronnyal rendelkezik, melyeknek fontos hűtőház szerepük volt. Ez a legkorábbi légkondicionálási forma.

A Creek Dubai oldalán áll a Nagymecset. 1998-ban újították fel. Minaretje 70 m-es, mely ma a város legmagasabb minaretje. A mecset 45 üvegablakkal és 9 nagy kupolával rendelkezik.  A helyiek kedvelt imahelye.

A Jumeirah mecset Dubai második legnagyobb és legszebb mecsete. A város egyik legnépszerűbb látnivalója.
Jumeirah mecset ((Flickr by elvis_payne))


A 20. század végén építették kőből. Bejáratához márvány lépcsők vezetnek. 2 minaretje van. Különösen szép látvány esti kivilágításban.  

A Jumeirah Beach Roadon helyezkedik el a kis Dubai Zoo. Madarakat, hüllőket, egzotikus állatokat, csúszómászókat, a kihalóban lévő arábiai farkast, gordon vadmacskáját és még sok érdekes állatot nézhet itt meg az ide látogató. Népszerű, kellemes kikapcsolódást nyújtó hely a családok körében.

Jumeirah Beachen található az az épület, amellyel a 21.században Dubait azonosítják, a vitorlás hajó kinézetű Burj Al-Arab toronyház. 1999-ben adták át. A szárazföldtől 300 m-re épített mesterséges szigeten álló 280m magas, elkápráztató luxus épület. Összekötő út vezet a szállodához, melyen hétköznapi turista engedély nélkül nem mehet át.


Burj Al-Arab (Flickr by jonrawlinson)

A világ legmagasabb, és egyben legkülönlegesebb szállodája. Hétcsillagos minőségű, úgy néz ki mint egy hajó óriási vitorlával. Teljes magassága 321m, rendkívüli építészeti remekmű. A tetején és a földszinten éttermek vannak. Saját helikopter-leszállópálya van az épületen. 202 darab kétszintes lakosztállyal rendelkezik, mindegyik saját komornyikkal és jacuzzival. A berendezések között találhatunk például plazmatévét, számítógépet, faxot, stb. Híresztelések szerint a fürdőszobákban a csapokat 24 karátos arannyal vonták be. Csak a szálloda saját fehér limuzinjával vihetik a bejárathoz a megszálló vendégeket. Természetesen a szoba árak is a csillagos égig emelkednek.

Mellette található egy izgalmas vízi paradicsom, a Wild Wadi Water Park. 24 pályája van, köztük a legmagasabb és leggyorsabb csúszdával az USA-n kívül (80 km-es csúszássebesség). Területe nem kevesebb mint 50 000m2.Wild Wadi Water Park (Flickr by garybembridge)

Ugyanezen a környéken található a Jumeirah Beach Park. Gyönyörű partszakasz éttermekkel, játszóterekkel, pálmafákkal. Nagyon kedvelt, forgalmas strand.

A hatalmas Dubai World Trade Center egyike a helyi luxus épületeknek. 39 emeletes, nagyobb vállalatok, társaságok regionális székhelyéül szolgál. A 37. emeleten üzemel egy arab étterem. Van benne konferencia terem és különböző kiállítási termek melyek a földszinten találhatóak. Naponta kétszer látogatható az épület idegenvezetővel.

Az Umm Hureir városrészben találjuk Al-Nasr Leisureland szabadidőközpontot. Rengeteg sport és szórakozási lehetőség nyílik az ide látogató gyerekeknek, felnőtteknek és családoknak, mint például a bowlingpálya, valamint a sok úszómedence. Ami igazán különlegessé teszi az a jégpálya.

Az Al-Maktoum hídtól nem messze található a Deira City Centre nevű bevásárlóközpont. A gyerekek nagy örömére ebben az épületben van a Magic Planet (bűvös bolygó) rész 11 vásznas mozikomplexummal. Ezen kívül vannak még különböző elektronikus játékok, minigolfpálya és egy tízpályás bowlingterem is.

Az Al-Garhoud híd szomszédságáig terjed a Dubai Creek Golf and Yacht Club, nem messze a városközponttól. 200 hektárnyi telken elterülő, zárt terület golfpályával. A terület részét képezi még egy vízparti öblöcske, marina a jachtkikötő, és egy vitorlás hajó formájú klubház. Dubai Creek Golf and Yacht Club (Flickr by PakistanHousing.pk)

A Dubai oldalon, a Creekside park közelében találhatunk egy múzeumfalut az Al-Boom Tourist Village-t. 2000 férőhelyes fógadóterme, kávézója, étterme, szórakoztatóparkja, tava és 5 hajója van.

A 2002-ben felújított Godolphin Gallery, az uralkodócsalád (Al-Maktoum) magán versenyistállója, a lóversenyeken nyert trófeákkal, díjakkal egybegyűjtve. Ezek a világ legnagyobb lóversenyeinek nyertes trófeái. A felújítás évében bővítették vetítővászonnal, fényképes és videobemutatókkal (a versenyistálló első 9 évéről).

Az aranyszuk a világon a legnagyobb és egyben legolcsóbb piac (arany árak szempontjából). Nagyobb utcákban találhatjuk, káprázatos arannyal teli kirakatok jellemzőek rá.

A fűszerszuk kis utcákban található, nosztalgikus hangulatú, színes, illatos piac. A boltok előtt nyitott zsákokban árusítják a fűszert, rózsaszirmot, gyógynövényeket.

A textilszuk ahol textíliákat, pamutot, szöveteket, ruházatot (fátylakat, kendőket, hosszú női ruhákat és férfi öltözékeket is)  árusítanak. 

A Creek belső végében található a Khor Dubai Wildlife Sanctuary lagúna és természetvédeli területet, melyet 1993-ban hoztak létre. A flamingók kedvelt otthona, körülbelül 2000 él itt, rajtuk kívül még 15 000 más faj is. 1985-ben egy mesterséges szigetet alakítottak ki a lagúnában a madaraknak. A helyszínen lehetőség van madárlesre menni.

Negyed órára a belvárostól található a Port Rashid hatalmas (167 000m2) konténerkikötő. 1976-ban bővítették ki. A világ minden tájáról érkeznek hajók ide.

A Jebel Ali Port szabadkikötő és iparváros 35 km-re található a várostól. 1985-ben itt alakították ki a világon legnagyobbnak számító szabadkereskedelmi területét. 67 beálló dokkja van. A kikötő területére csak engedéllyel szabad belépni. Engedélyt a Jebel Ali Port Authoritytől szabad kérni. Több mint 100 gyár üzemel itt.Jebel Ali Port (Flickr by saraab)


A kikötő mellett gyönyörű strandok, luxus szállodák, plázsok vannak. Jebel Ali határában épült fel 2005-ben a Palm Jebel Ali, az emirátusok második mesterséges pálmasziget –csoportja. Kétszer akkora mint a Palm Jumeirah. 5km hosszan nyúlik be a tengerbe. Abban tér el a többi pálmacsoporttól, hogy a belső szigetkör körül arab szöveget formál a szigetsor. Ez lesz a Közel Kelet első Marine parkja is, ahol rengeteg szórakozási és vendéglátási lehetőség áll majd a turisták számára.

A Deira oldalon, Dubai egyik külvárosában található Al-Qusais, egy régészeti hely, mely régen önálló település volt. A 70’-es években kezdtek itt ásatásokat, 1990-ben pedig rátaláltak egy Kr.e. 2-1. évezredből származó település maradványaira. Rengeteg réz-, illetve bronzedény és fegyverek, valamint kőedények kerültek elő a mocsárból. Az itt talált leletek nagy része a Dubai Múzeumban van kiállítva.

Az emirátus déli külvárosa Al-Sufouh. Ezt a nevet csak az utóbbi időkben kapta. A 90’-es évek elején találtak egy sírt itt. Egy ausztrál régészcsoport kiásta a szomszéd település egy részét. A sír belsejében négy sírkamrára leltek, amelyekben hamvasztásból megmaradt emberi csontokat találtak. Körülbelül 50 ember csontmaradványait találták meg, amelyeken jól látható volt, hogy hamvasztással temették őket. Mivel a hamvasztási a régi időkben nem volt elfogadott szokás itt, feltételezések szerint más körülmények játszhattak közre, mint például pusztító járvány, pestis, stb., ami miatt a fertőzés elkerülése végett hamvasztásra kényszerültek.

A Jumeirah Régészeti hely mintegy 88 000 m2-nyi terület. Egy egykori (kb 9-10. századi), több mint ezer éves település maradványaira találtak itt. Félkör és kör alakú tornyai hangsúlyozzák az akkori építészeti stílus szépségeit és az akkori jómódot. Az első ásatásokat 1969-ben végezték, ám az első épületeket csak 1974-ben találták meg. Az utolsó ásatások 93’-ban voltak. Építészeti és díszítőelemeket találtak egy kis mecsetben, valamint házakban. Ezen kívül edényeket, bronzérméket, réz-, üveg- és kőtárgyakat. A feltárt építmények: egy kisebb ház belső udvarral, egy piac, egy kb 5 szobás ház tornyocskával, két nagyobb négyszög alaprajzú ház, egy karavánszeráj, valamint egy mecset, amelyben még kőbe vésett Mohamed prófétát dicsérő feliratokat is találtak.

Az emirátus jelenleg egyetlen hegyi üdülőhelye Hatta, mely a várostól körülbelül 115 km-re helyezkedik el. Itt található a 2001-ben nyílt Hatta Heritage Village nemzeti örökséget képviselő múzeumfalu. Egy dombon fekszik 2 őrtorony között, melyeket „két kő”-nek is neveznek. Régen véderőként szolgált. Ma egy turisták által sokat látogatott hely.Hatta (Flickr by bigbluemeanie)

 

A település központjában áll az 1800 körül épült Hatta erőd. 1986-ban restaurálták. Védelmet nyújtott a hercegnek, valamint itt vitatták meg a politikai, társadalmi, gazdasági ügyeket. Az erődben jelenleg kiállításokat nézhetünk meg, ahol képeken mutatják be az Arab Emirátusok kastélyait és erődjeit helyreállításuk előtt. A toronyban pedig régi fegyverek és bábuk élethűen ábrázolják a korabeli védrendet.

Hatta városában turisták által kedvelt hely még a Hagyományok és Népművészet Múzeuma. Egy lakóház tekinthető meg teljes akkori berendezéssel, de megnézhetjük még a Folklór-házat és a Kézművesek-házát is. A várostól délre egy dombon található a kétezer éves temető. 60-70 bekerített, feltáratlan sírja van.

Hattától 15km-re található Wadi Qaffi, egy széles völgy és kedvelt kirándulóhely. A völgy egy szakadékká szűkül ahol megcsodálhatunk egy kicsi, de zajos vízesést.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Dubai