Jumeriah-mecset-dubai

Dubaiban nem csak felhőkarcolók és rekord méretű szórakozató látványosságok találhatók, gyönyörű mecsetekben is bővelkedik. A legszebb mecsetek közé tartozik a Jumeriah, amely Dubai legtöbbet fotózott mecsete, az Al Salam, vagy a Nagymecset Bur Dubai. A látogatók mecseteket látogatva a meggyőződhetnek az emírség gazdag iszlám örökségéről.

Dubai legszebb mecsetei

Dubai a lélegzetelállító látnivalóiról, fényűző életmódjáról nevezetes, ahol fantasztikus bevásárlóközpontok és lenyűgöző épületek találhatók. Ugyanakkor kevés olyan város van a világon, ahol a modern építészeti remekek úgy keverednek a kulturális örökséggel, mint Dubaiban. A látványos építészeti megoldások miatt a mecsetek népszerű turista célpontok. Annak ellenére, hogy a város látképét a felhőkarcolók uralják, szerte a városban találhatók mecsetek, amelyek a letisztult építészetük miatt könnyen felismerhetőek. Egyes mecseteket csak muszlim vallásúak látogathatják, míg egy részük – meghatározott időintervallumban – a nem hívők számára is nyitva áll, például a Grand Mosque Bur Dubai, és a Jumeriah mecset. Dubaiban a Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding szervez mecsettúrákat. A túrák ideje általában 1 óra 15 perc, ezalatt frissítőt is felszolgálnak, a hagyományos öltözék a mecsetben kölcsönözhető.

Jumeriah mecset

Jumeriah tengerparti lakónegyedének szívében fekvő Jumeriah mecsetet tartják a legszebbnek. A hagyományos fatimid építészeti stílusokkal ötvözött épület hófehér minaretekkel, kupolákkal rendelkezik, amelyet az ókori egyiptomi építmények ihlették. A mecsetben a híveken kívül más vallásúakat is szívesen fogadnak, a nem muszlimok számára vasárnap kivételével 10-14 óra között látogatható.

Jumeriah mecset dubai

 

 

Al Salam mecset

Az Al Barsha-ban található vörös színű Al Salam mecset nem csak a legszebbek egyike, de a legújabb is Dubaiban. Az építészet szerelmeseit lenyűgözi a piramisszerűen elhelyezett kupoláival, minaretjeivel és ólomüvegablakaival. A híres Mall of the Emirates mögött található, és odahallatszik az adhan, az istentiszteletre való felhívás is. A mecsetbe más vallásúak nem léphetnek be.

Al Salam mecset dubai

Nagymecset Bur Dubai

A Bur Dubaiban található Grand Mosque Bur Dubai a Dubai Creek nyugati felén, a Dubai Múzeummal szemközt található. A lenyűgöző építészeti remek bejáratánál a látogatókat Korán idézetek fogadják, ingyenesen látogatható. A nem muszlimok számára 09-23 óra között -szerény öltözékben- látogatható.

Nagymecset Bur Dubai

Masjid Al Rahim

Dubai egyik legszebb, és legújabb mecsete a Masjid Al Rahim, 2013-ban nyílt meg. Felhőkarcolókkal határolva a Dubai Marina mindig nyüzsgő negyedében található, különösen éjszakai megvilágításban látványos, mikor az arany kupolái és a kék minaretjei beragyogják a városrészt. Külön imaterem van férfiak és nők számára, iszlám könyvtára és tágas tere kellemes feltételeket nyújt a híveknek az elmélyülésre, és az iszlám történelmének tanulmányozására. Látogatók számára nem nyitott.

Masjid Al Rahim mecset dubai

DIFC Nagymecset

A DIFC, Dubai Nemzetközi Pénzügyi Központja az Emirátus fő pénzügyi központja egyben. Az itt található modern, szokatlan kialakítású DIFC Nagymecset is híres: kocka alakú, benne a Mashrabiya építészeti stíluselemek keverednek a modern technikákkal. A hagyományos és kortárs dizájn ötvözete, 2020-ban nyílt meg. Az épületet egy osztott paraván veszi körül, amely biztosítja, hogy a belső terét a fény átjárja. A napi öt ima idején a látogatókat is szívesen látják.

DIFC mecset dubai

Abdul Rahman Siddique mecset

Palm Jumeriahban, a világ legnagyobb mesterséges szigetén található a mecset, amely híres modern építészetéről. Hatalmas ablakokkal rendelkezik, amely bőséggel engedi be a természetes fényt. A hölgyek számára külön imádkozó terület található. Látogatók számára nem nyitott.

Egyéb érdekes mecset az Egyesült Arab Emírségekben (EAE)

Az Emírségekben több mint ötezer mecset található, ezek között van modern, de hagyományos stílusú, Mashrabiya építészeti stíluselemeket felhasználó, oszmán stílusú mecset, de perzsa stílusú épületek is megtalálhatók. A mecsetek nagy része csak hívők számára áll nyitva.

Sheikh Zayed Nagymecset, Abu Dhabi

Az Emírségek egyik leghíresebb épülete nem Dubaiban, hanem Abu Dhabi szigetének bejáratánál található. A 82 kupolájú, fehér színű épület a világ harmadik legnagyobb mecsete, nem hívők számára is nyitva áll, ingyenes látogatáshoz már online is lehet regisztrálni.

Sheikh Zayed mecset abu dhabi

Al Noor mecset Sharjah

A z Al Noor mecset az első, amely a nem muszlimok számára is megnyitotta a kapuit. A lenyűgöző oszmán stílusú templom a Khalid-lagúnára néz, és a város központi részéről könnyen megközelíthető. A mecsetbe szervezett túra keretében is lehet látogatni. Sharjah új mecsete 2019-ben került átadásra, a Sharjah mecset belseje nem nyitott nem muszlimok számára.

Al Noor mecset Sharjah

Ez is érdekelhet