Dubai Canal

A Dubai- csatorna csak a közelmúltban 2016-ban került átadásra, viszont azóta Dubai egyik legnépszerűbb látványossága. Az ember alkotta csatorna az Emirátusok egyik legegzotikusabb projektje, egyben innovatív mérnöki teljesítményként kiválóan szemlélteti az emirátus elkötelezettségét.

A mesterséges csatornát 2016 novemberében adták át. A város központjában kanyarogva, az arculatát is átalakította. 3,2 km hosszan a Creek in Old Dubaitól vezet le az Arab-öbölig. Amellett, hogy funkcionális közlekedési rendszerként a városon belüli ingázást biztosítja, növeli Dubai vonzerejét. A környezetbarát projekt három elemet foglal magába: vízhálózat, zöldhálózat, és közterület és egyben életmódfejlesztés is.

A vízhálózat első része a Dubai-csatorna, amely a Business-öblöt az Arab-öböllel köti össze, a második rész az Arab-öböl partvonala, a harmadik pedig a Crystal Lagoon-t a Safa parkkal köti össze. A zöld zóna a Safa Parkot az új Jumeirah Beach Parkkal köti össze.

A csatorna mentén komp és Abra járatok egyaránt közlekednek. A város kulcsfontosságú pontjain öt gyalogos híd is látható. A lila árnyalatú boltíves hidat a Tolerancia-hídnak nevezték át. A 6,4 kilométeres övezetet kellemes szabadidőhelyek, étkezőhelyek, és ülősarkok szegélyezik. Három kilométeres futópálya, 12 kilométeres kerékpárút, valamint egy mechanikus vízesést is kialakítottak a Sheikh Zayed Road, és a csatorna kereszteződésében.

Az Al Jaddaf Tengeri Közlekedési Állomástól indulva a mintegy egy órás utazással Dubai egészen új perspektívából tekinthető meg. A megállók az út mentén olyan érdekes látnivalót kínálnak, mint például a Business Bay feltűnő felhőkarcolói.

A Dubai Canal Közlekedési Állomásnál lehetőség nyílik átszállni a kompjáratra Al Ghubaiba felé. A több mint fél órás kompút az Arab-öböl nyugodt vizei irányába halad, ahonnan a történelmi Port Rashid is megtekinthető. A Port Rashid Dubai legtörténelmibb környékének számít, az 1972-ben megnyitott kikötő teremtette meg a modern Dubai fejlődésének alapját, miután a tengerjáró hajók és kereskedelmi hajók központja lett.

Dubai Water Canal Cruise

A Dubai-csatorna felfedezésére egyéb lehetőségek is elérhetők. A hagyományos Abra és Dhow körutazások mellett jacht körutazást is nyújtanak a különböző szolgáltatók.

Az Abra és a Dhow járatok a Dubai Festival City Mall közelében lévő mólótól, a jachtok pedig a Marasi Marinától, a Business Bay-től indulnak.

Ez is érdekelhet