burj khalifa

A Burj Khalifa Dubai legfontosabb szimbóluma, jelenleg a világ legmagasabb épülete a 828 méteres magasságával és a 163 emeletével. Az épület Downtown városrész közepén magasodik, az óvárostól nyolc kilométerre, és a város bármely pontjáról kiválóan látható.

Építése 2004-ben kezdődött, és az átadására 2010. elején került sor. Nem csak magassága miatt egyedülálló jelenség, a világ építészetében a „leg”-ek rekordjában is előkelő helyen áll: a világ a legmagasabb önálló szerkezete, a világ leggyorsabb liftje, a legmagasabban lévő kültéri kilátó, és étterem, és a legtöbb emelettel rendelkező épület is egyben.

Burj Khalifa

Napjainkban Dubai az új világváros középpontja, a világ leghíresebb tervezőit ösztönözte az egyedülálló ultramagas toronyépület tervezésére és kivitelezésére. Az épület a Hymenocallis virág absztrakcióját tartalmazza, amelynek tornya három elemből épül fel egy központi mag köré, egyben az iszlám építészetre jellemző hagymakupoláknak is helyet ad. A moduláris y alakú szerkezete három szárnya mentén nyújt stabil alapot, a 26 spirális szintje pedig fokozatosan csökkenő keresztmetszettel, végül egy karcsú toronnyal nyúlik az ég felé.

Az épületet 2004-ben kezdték el építeni az akkor szinte üresen álló Downtown városrészben, és hivatalosan 2010 januárjában nyitották meg. A látványos bravúr, amellyel a környezetét is felépítették, hűen tükrözi az elmúlt évek robbanásszerű fejlődését.

Burj Khalifa

A 141 szintes épületben hotel, lakások étterem kilátó, a legfelső szintet médiumok foglalják el.  A 160 emeletből a 37 emelet az Armani Hotel, a 45. és a 108. emelet között pedig luxus apartmanok találhatók. Az elegáns, 124. emeleti szabadtéri kilátójába alig fél perc alatt lift repíti fel a látogatókat. Összesen 57 lift közlekedik folyamatosan. Igen népszerű a kilátó látogatás az ide érkező turisták körében, tökéletes a kilátás az Arab-öbölre, a város felhőkarcolóira, és a sivatagra egyaránt. A kilátóra célszerű online elővételben belépőjegyet vásárolni, a naplementés időszakok legkedveltebbek.

Az épület nevezetes még az esti fényjátékairól, amelyet különféle hangtechnikával varázsolnak izgalmassá. Naplemente után különböző tematikájú bemutatók szórakoztatnak felváltva a Dubai Fountain Show-kal. A Burj Khalifa épületét gyönyörűen megépített sétányok, kertek határolják. A megépített szökőkutak közül a leghíresebb a Dubai-szökőkút, amelyet a világhírű Bellagio szökőkút ihletett.

Burj Khalifa

Megközelítése

Dubai és Abu Dhabi irányából az első csomópont mentén a Sheikh Zayed út közelében, a Dubai Mall mellett található.

Metróval: Piros vonal, a Burj Khalifa megálló.

Jegyár

A Burj Khalifa toronyba online elővételben is megváltható a belépőjegy, www.burjkhalifa.ae oldalon, az ára függ a látogatás napszakától, illetve a látogatás szintjétől.

 A 125.+ 124. szinten lévő kilátóra:

Felnőtt jegyár 12 éves kor felett 09:00-15:30 és 18:30-záróráig: 109 AED

16:00-18:00 óra között: 179 AED

Gyermek jegyár (4-12 éves korig) 09:00-15:30 és 18:30-zárásig: 67 AED

 16:00-18:00 óra között: 112 AED

4 éves kor alatt ingyenes

A 148. emeleten lévő At The Top Sky Lounge -ban a jegyár mellé prémium szolgáltatások is járnak: welcome drink, fogyasztás a Snack bárban, továbbá idegenvezető ismerteti a látványelemeket.

További érdekes információk

Dubai Látnivalók – Top 20 látnivaló Dubajban és környékén

Ez is érdekelhet