Sheikh Zayed nagymecset

Az Abu Dhabi Nagymecset a világ egyik legnagyobb mecsete, azonban nemcsak a mérete, hanem a lenyűgöző impozáns külseje miatt is figyelemre méltó. A Nagymecset ingyenesen látogatható akár egyénileg is, de ingyenes vezetett túrákon is részt lehet venni, időtartamuk kb. 45 perc. A mecset látogatásához előzetesen kell az elektronikus belépőjegyet lefoglalni.

Abu Dhabi az Egyesült Arab Emírségek  fővárosa és kulturális központja. A hét emírség közül a legnagyobb, és Dubaitól kb. 150 km távolságra található. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán egyre népszerűbb úti cél. Abu Dhabi a látnivalók gazdagsága miatt több napos városlátogatásra és tengerparti nyaralásra is jó választás. A Dubai látogatók jelentős része – a jellemzően legalább 4-5 napra érkezők – egy napra Abu Dhabiba is átruccannak. Az egyik legnépszerűbb program a világhírű Nagymecset látogatása, amely szerencsére a nem hívők számára is nyitva áll.

Abu Dhabi Nagymecset

Abu Dhabi Nagymecset legszebb látnivalói

A Nagymecset hivatalos neve Sheikh Zayed nagymecset – Sheikh Zayed Grand Mosque Center (SZGMC) építése 1996 novemberében kezdődött, és a belső imatermeit 2007-ben az áldozati ünnep (Eid Al Adha) alkalmából nyitották meg. A mecset maximális befogadóképessége nagyjából 50 ezer fő. Építésében nem csak az emirátusok kézművesei, hanem az egész világ legjobb szakemberei vettek részt, a kivitelezéshez főként a világ különböző szegletéből származó természetes anyagokat használtak – kiválóságuk, tartósságuk és nem utolsó sorban a szépségük miatt, például aranyat, márványt, féldrágaköveket, kristályokat, és kerámiákat. A mecset alapításának egyik célkitűzése az volt, hogy az iszlám építészet remekművét alkossák meg, valamint minél többen látogassák akár oktatási, akár turisztikai céllal a világ minden szegletéből.

Elhelyezkedése

A Nagymecset Abu Dhabi városszigetének bejáratánál, stratégiai helyen található: a sziget a szárazfölddel összekötő hidakról tökéletesen látható.

Abu Dhabi Sheikh Zayed Nagymecset

Építészete

Minden eleme átgondolt tervezés eredményeként valósult meg. A tiszta színét a burkolásához használt macedóniai SIVEC márványnak köszönheti. A minaretek kialakítása a széles és sokszínű iszlám világot reprezentálja.

Színe

Az impozáns és gazdagon díszített épület hófehér színben pompázik, ez a szín az egyik legmeghatározóbb – mivel a mecset alapítója igen csak kedvelte a fehéret, a jámborság és a tisztaság szimbólumát.

Fő imaterem

A fő imaterem belső homlokzata az egyedi virágos kiegészítések mellett hagyományos iszlám geometriai mintákat tartalmaz.

Sheikh Zayed mecset abu dhabi

Minaretek

Összesen négy minaret található, kb. 106 m magasságúak. A minaret az iszlám építészet egyik legfontosabb alkotóeleme volt, a szó az arab Manarah szóból ered, ami annyit jelent, hogy világítótorony. 3 különböző geometriai alakzatból állnak, – különféle építészeti stílusokat képviselnek.

Az első arab, marokkói, andalúz stílus keveréke, a második a Mameluke-korszak, a harmadik az oszmán korszak jellemző stílusjegyeit viseli.

Csillárok

Az előcsarnokban és a csarnokokban 7 kristálycsillár található, a legnagyobb a fő imaterem dísze, 12 tonna, a világ egyik legnagyobb csillárja. Minden csillárhoz Swarovski kristállyal kirakott üvegtáblákat és kb. 40 kg 24 karátos aranyat használtak fel.

Szőnyegek

A világ legnagyobb kézzel csomózott szőnyege a fő imateremben található, amelynek teljes megvalósítása 2 évet vett igénybe, és a végső egy darabból álló szőnyeg 5700 m2-es.

Kupolák

A mecset 82 különböző méretű kupolával rendelkezik, a legnagyobb a fő imaterem közepén található. A kupolák hófehér márvány burkolattal vannak ellátva, és hagyma alakú koronák, valamint arany-üveg mozaikkal díszített félhold alakú végek láthatók. A hosszúkás ablakok szerepe az, hogy az imatermekbe bejusson a természetes fény.

Sheikh Zayed nagymecset kupolák

Oszlopok

A nagymecset árkádjait több ezer fehér márvány külső oszlop szegélyezi. Alakjukat az Arábiában értékes datolyapálma ihlette, drága és féldrágakövekkel gazdagon díszítettek. A belső oszlopok (96 db) négyes csoportokban állnak, szerkezetileg a három fő kupolát támasztják alá.

Udvar

A nagyobb „nagy” mecset építmények általában rendelkeznek udvarral (Sahan), a nyitott teret a hívők az imák és a jelentős iszlám ünnepek alkalmából használják. A nagymecset udvara 31 ezer hívő befogadására alkalmas, a területe több mint 17 ezer m2.

Mihrab

Minden mecset fontos építészeti eleme az imafülke, a Quibla-fal közepén található, félkör alakú, és egykor az imám hangjának a felerősítésében volt szerepe.

Fényvisszaverő medencék

A nagymecsetet a kék különböző árnyalataival burkolt, téglalap alakú medencék veszik körül – közel 7900 m2 felület. Nemcsak visszatükrözik az árkádokat és oszlopokat, de még látványosabbá teszik az éjszakai megvilágítást.

Sheikh Zayed nagymecset Abu Dhabi

További látnivalók

A Nagymecset sétánya

A nagymecset körül kb. 3 km hosszú pálmafás sétány (SZGM Walkway) vezet, amely nemcsak szabadtéri tevékenységre, sportokra, de rekreációs célokra is alkalmas – kielégítve a különböző kultúrákból érkező látogatók igényeit is –, számtalan kávézóval, étteremmel rendelkezik.

Al Jami könyvtár

A látogatóközpontban található a modern Al Jami könyvtár.

Vezetett túrák

A Nagymecset ingyenesen látogatható, és minden nap ingyenes vezetett túrák állnak a látogatók rendelkezésére. A SZGMC idegenvezetői kb. 30-45 perc alatt vezetik körbe a mecsetben a vendégeket, és bemutatják az építészet és az iszlám kultúra jellemző vonásait.

Milyen öltözék szükséges a Nagymecset látogatásához?

Nőknek és férfiaknak egyaránt hosszú bő szabású, bokát takaró nadrág (szoknya) viselete, valamint a nők számára fejkendő viselete kötelező.

Egyéb szabályok

A mecset egész területén tilos a dohányzás. Az építészeti elemek védelme érdekében – különösképp a szőnyeg és az érzékeny márvány miatt semmilyen étel, ital, még víz sem vihető be. Személyes használatra készült videók, fényképek készítése megengedett. Mivel a Nagymecsetet hófehér márvány borítja, napközben napszemüveg viselete javasolt.

Teendők a látogatás előtt

A mecset látogatásához előzetesen elektronikus belépőjegyet kell lefoglalni a mecset weboldalán, vagy az ott látható QR-kódot beolvasni. Az előzetes jegyfoglalás, valamint a mecset és környékének térképe miatt érdemes a látogató útmutatót előzetesen tanulmányozni: https://www.szgmc.gov.ae/images/SZGMC%20-%20Tourist%20Map%20EN.pdf

Parkolás a Nagymecsetnél

Az autóval érkező vendégek a déli parkolóban állíthatják le a járművet, a tájékozódást az elhelyezett táblák segítik.

Megközelítése

Sheikh Zayed Grand Mosque Center (SZGMC)

Sheikh Rashid Bin Saeed Street – 5th St – Abu Dhabi

Sheikh Zayed nagymecset Abu Dhabi városát a szárazfölddel összekötő három fő híd között található. A legközelebbi buszmegálló a mecsettől 10 perces sétára található.

Nyitvatartás

A nagymecset szokásos látogatási ideje a következő:

Szombat-csütörtök között: 09:00-22:00, utolsó belépés 21:30-kor

Péntek: 09:00-12:00, utolsó belépés 11:30, és 15:00-22:00 utolsó belépés 21:30-kor

Az egyéb ünnepek alatti részletes nyitvatartás (Ramadán hónapja, Eid Al-Fitr, Eid al-Adha) a Nagymecset hivatalos oldalán a https://www.szgmc.gov.ae/en/mosque-opening-hours tekinthető meg.

Fotók: Pixabay

Ez is érdekelhet