dubai creek

A Dubai Creek Dubai természetes vízparti területe, amely jelenleg 14 kilométer hosszú. Az óvárost osztja két részre, valamint a kereskedelmi kikötőt köti össze a sivataggal. Naponta több tízezer látogató keresi fel, egyik vezető turisztikai látnivaló Dubajban. A napjainkban is használt tradicionális kishajók az abrák jelenleg is itt kötnek ki. A festői hely vonzza a turistákat, emellett nemcsak a város identitását határozza meg, de a tengeri kereskedelmet is fejleszti.

A Dubai Creek (Khor Dubai) Al Rasnál éri el a tengert, és egyben a Deira és a Bur Dubai városrészekre osztja. A fejlődés akkor kezdődött meg, amikor a Bur Dubai oldalon letelepedett a Bani Yas törzs, amely az Al Maktoum dinasztiát is megalapította. A 20. században a Dubai Creek volt a város jelentős központja. A halászathoz nélkülözhetetlen dhow-ok a hullámtér hajóműhelyeiben készültek, 1902-ben pedig szabadkereskedelmi övezetté nyilvánították, ettől kezdve fontos kereskedelmi csomóponttá alakult. A Creek viszonylatában jelentős mérföldkő volt az 1950-es évek csatorna fejlesztési munkálata, amely során nemcsak kikotorták és szélesítették a medrét- ezáltal lehetővé tették a nagy hajók beléptetését-, de hullámtörő gáttal vették körül, és partjait szállítmányozásra alkalmas rakpartokkal bővítették ki. 1963-ban adták át az Al Maktoum hidat, amelyet további hidak is követtek, amelyek lehetővé tették a városrészek szárazföldi összeköttetését.

A Dubai Creek mindkét partján jelentős épületek, múzeumok és intézmények állnak.  A hagyományos stílusú piacok mellett, a Deira Spice Souk fűszerbazár, az Aranybazár, a Deira Ikertornyok a legjelentősebb látnivalók. A Gold Souk a turisták által leginkább népszerű tradicionális helyek közé tartozik. Az Al Fahidi történelmi negyed épületei nem csak a régmúlt építészetét, de az Emirátusok hagyományos sivatagi otthonairól is látképet adnak. Az Al Fahidi erőd, amely 1799-ben épült, és Dubai legrégebbi épülete.

Dubai Creek

Kikötője Ras Al Khor környékén található, szemben a Bur Dubai Al Jaddaf épületével. A Dubai Creek projekt része a Creek torony, amelyet a területén építenek. A helyiek által igen kedvelt a Dubai Creek Park, ahonnan a legpompásabb kilátás nyílik a Dubai Creek látnivalóira. A Bur Dubai környéken számos szálláslehetőség kínálkozik, a középkategóriástól a luxusszállodáig egyaránt.

A Dubai Creek környéke ideális programot kínál a családos látogatóknak, hiszen a Parkban található a Dubai Delfinárium, és a Wonderland vidámpark.

A városnézés, mint élmény, egyik fontos eleme a Dubai Creek Cruise. Számos szolgáltatás – a gyertyafényes luxusvacsorával egybekötött éjszakai hajókirándulás, az 1-2 óra időtartamú városnéző túrák- egyaránt megtalálhatók.

A környék napjainkban az éjszakai élet központja, különösen naplemente idején. A Creek partján rengeteg divatos étterem és bár található. Nem csak a turisták, de a helyiek körében népszerű vacsora helyszín a Bateaux Dubai, amely egy úszó üvegfalú platform.

 A sport programok iránt érdeklődőknek ajánlható a Dubai Creek Golf &Yacht Club, amely a rajongók számára számos versenyt rendez.

A természetkedvelők a Ras Al Khor vadvédelmi rezervátumban flamingókat figyelhetnek meg a 6,2 négyzetkilométeres területen.

A Dubai Creek megközelítése

A Dubai Nemzetközi Repülőterétől 15 perces autóútra található az Al Garhoud híd, amely Deirát és Bur Dubai városrészeket köti össze. Továbbá az Al Maktoum híd és a Business Bay híd szintén összeköti a területeket. Deirából autóbuszokkal, metróval és kompokkal is lehet közlekedni a Dubai Creek irányába.

Ez is érdekelhet