Graff Diamonds Hallucination

Ahogy a mondás tartja, az óra az elegáns férfi egyetlen ékszere. Azonban míg a női karórák valóban ékszer funkciót töltenek be továbbra is, a férfi karórák egyre inkább afféle státusszimbólumként funkcionálnak. A legkülönlegesebb, legexkluzívabb órák határa a csillagos ég, legyen szó akár férfi, akár női órákról. Ha esetleg a közelmúltban megnyerted volna a lottót, vagy az online nyerőgépek ajándékoztak volna meg egy többszáz milliós jackpot nyereménnyel, sajnos akkor sem fogod tudni megvenni az ezen listán szereplő órák túlnyomó többségét. A világ legdrágább óráinak árát a márkajelzésen és az óraszerkezet kifinomultságán kívül olyan tényezők hajtják fel, mint a ritka állati bőrökből készült szíjak, az óra anyagául szolgáló nemesfémek és a gyémánt vagy egyéb drágakő díszítés. A csillogás azonban nem minden, hisz gyakran egy világhírű órásmester szakértelme, vagy egy híres korábbi tulajdonos több értéket adhat az órának, mint bármennyi gyémánt. Íme a rövid lista.

Graff Diamonds Hallucination (20,8 milliárd forint)

A lista élén bizony nem is egy férfi, hanem egy gyönyörű női karóra szerepel. Az óra különleges karakterét a díszítéséhez használt több ezer kiváló minőségű, különböző élénk színekben pompázó gyémánt adja. Az órát összesen 110 karátnyi válogatott, hibátlan minőségű gyémánt borítja. Gyakorlatilag nincs olyan szabad felület, ahonnan hiányozna a gyémánt díszítés. A szemkápráztatóan gyönyörű órából természetesen mindössze egy egyedi darab készült, amelyet szerencsés viselője minden bizonnyal csak nagyon fontos alkalmakkor fog hordani.

Graff Diamonds The Fascination (15,2 milliárd forint)

Szintén egy női karóra, amelynek készítője ugyanaz, mint a lista elején szereplő óra megalkotója. Bár erre az órára mennyiségileg több gyémánt fért, összesen 153 karátnyi, amelyből a legnagyobb egymaga is 38 karátos, az ára mégis alacsonyabb, mint az előző óra ára. Ez abból fakad, hogy az ehhez az órához felhasznált gyémántok jóval kevésbé különlegesek és különböző rikító színek helyett egyszerűen csak a szokásos fehér színben pompáznak.

Breguet No. 160 (11,4 milliárd forint)

Ez a zsebóra a híres órakészítő mester, Louis Breguet egyik legjobb állapotban fennmaradt műve. Az órát Louis 1782-ben, azaz közel 250 éve kezdte el készíteni, befejezni pedig már csak a fia tudta, 1827-ben. Az óra készítése így összesen nem kevesebb, mint 45 éven keresztül húzódott. Ebben természetesen a kor limitált technikai fejlettsége és az is szerepet játszott, hogy ez az óra nem is igazán haszonszerzés céljából, hanem inkább afféle mesterműnek készült. Az óra jelenleg senkinek a karját nem díszíti, a Mayer múzeumban üveg mögül tekinthető meg.

Chopard 201-karat Watch (9,4 milliárd forint)

Ezzel a karórával beértünk a 10 milliárdos határ alá, tehát tulajdonképpen már csupán “aprópénzről” van szó. Ez az óra leginkább a lista első szereplőjéhez hasonlít. Az órát nem kevesebb, mint 874 darab különleges gyémánt ékesíti, melyeknek súlya összesen 201 karát. A gyémántok színe a sárga, a rózsaszín és a kék különböző árnyalatai.

Patek Philippe Supercomplication  (9,1 milliárd forint)

Éppen csak lecsúszva a lista előző helyéről érkezik a hihetetlenül komplex szerkezetű óráiról ismert egykori svájci órásmester, Patek Philippe zsebórája. A Patek Philippe nevével jelzett órák nem a túlzó gyémánt díszítések vagy különleges anyagok miatt, hanem a márka nevével eggyé vált hihetetlen kifinomultság és minőség miatt váltak világszerte keresetté. Ennek megfelelően ez az óra úgy került fel az 5. helyre, hogy bár a tok aranyból készült, az órán gyakorlatilag semmilyen díszítés nem található.

Jacob & Co. Billionaire Watch (6,8 milliárd forint)

A lista 6. helyére sikerült befurakodnia egy modern, minden hagyománnyal szakító, kendőzetlenül a rongyrázásról szóló órának is. Az óra 167 darab gyémántot és 19 darab egyéb drágakövet tartalmaz. Többek között olyan hírességek viselték a karjukon, mint például a híres afroamerikai boxoló, Floyd Mayweather.

Paul Newman’s Rolex Daytona (6,7 milliárd forint)

Ez egy olyan karóra, amelyet elsősorban a korábbi tulajdonosa tesz híressé. Az egykori filmsztár és autó rajongó Paul Newman Rolex Daytona típusú karórája még 2017-ben egy árverésen talált új gazdára, nem kevesebb, mint 17,8 millió dollárért. Az óra 1968-ban készült, a 6239-es sorszámot viseli és Newman kedvéért a tokba még a “Drive Carefully”, vagyis “Vezess Biztonságosan” feliratot is belegravírozták.

Patek Philippe Ref. 1518 (4,2 milliárd forint)

A lista nyolcadik helyén ismét egy remekmű a világhírű svájci órásmestertől. Ennek a különleges karórának az értéke úgy ennyi, hogy megjelenését tekintve abszolút puritán. Anyaga egyszerű nemesacél, bármiféle díszítés nélkül. Az óra még 1941-ben készült és egyben az első olyan több példányban gyártott mechanikus óra, amelybe öröknaptár is került, vagyis még több ezer évig a helyes dátumot fogja mutatni.

Vacheron Constantin 57260 (3 milliárd forint)

Egy szintén svájci órásmestertől származó, kivételes óra. Az extrém komplexitású óra 57 különböző funkcióval rendelkezik, 2826 különböző mechanikus alkatrészből áll és 242 rendkívül apró drágakő díszíti. Megtervezése és megalkotása 8 évet vett igénybe egy privát megrendelő számára, akinek a neve a mai napig ismeretlen maradt. A pletykák szerint a rejtélyes vevő nem kevesebb, mint 8 millió dollárt fizetett az óráért.

Hublot Big Bang (1,8 milliárd forint)

A 10-es lista utolsó szereplője egy 1282 gyémánttal díszített Hublot karóra, amely már egy hatoslottó főnyereményből is kijönne. Az órára halmozott rengeteg gyémánt ellenére az óra a maga kategóriájában alacsonynak számító értéke ékes bizonyítéka annak, hogy a szuperdrága órák exkluzív világában a márka, a különlegesség és a komplexitás gyakran többet ér, mint a puszta drágakövek. A típus azután vált igazán felkapottá a gazdag szupersztárok körében, miután Beyoncé 2012-ben egy ilyen órát ajándékozott férjének, Jay-Z-nek.

Ez is érdekelhet