dubai metro

A Dubai Metro egy gyorsvasút hálózat, a város számos területét szolgálja ki. Jelenleg 2 fő vonala van, a Dubai Repülőtér termináljaihoz 2 Red Line megálló is csatlakozik. A szabályok szerint a metróba utasonként egy nagy és egy kis bőröndöt vihetünk fel.

Dubai metróvonalai

A Dubai Metro egy vezető nélküli gyorsvasút hálózat, a város számos területét szolgálja ki. Jelenleg 2 fő vonala van, a piros és a zöld vonal. A Red Line a CentrePoint megállótól indul, végállomása az EXPO 2020 metróállomás. A piros vonalon 2 megálló is csatlakozik a Dubai Repülőtér (DXB) termináljaihoz – Dubai nemzetközi terminál 3, és  Dubai nemzetközi terminál 1. A Green Line első megállója Etisalat, és a Creek metróállomáson ér véget. A menetjegy ára egyrészt függ a lefedett zónák számától, és a használt NOL kártya típusától. Fontos tudni, hogy menetjegyet, NOL kártyát vásárolni jegyirodákban lehet, illetve a NOL kártyát feltöltő önkiszolgáló kioszkokban lehet. Dubaiban sok népszerű bevásárlóközpont található metróállomás közelében, például a Mall of The Emirates, a Burj Khalifa/Dubai Mall metrómegálló a Red Line-on található.

Parkolás a Dubai Metro állomásoknál

A metrót használni kívánók számára 3 állomáson található ingyenes parkolási lehetőség. A CentrePoint és a Jebel Ali a Red Line ingyenes megállói, míg az Etisalat metróállomás parkolója a Green Line-on található, amelyet a helyiek is gyakran használnak, például akik a közeli Sharjah-ból Dubaiba járnak dolgozni.

Szabályok, és kerülendő viselkedés a Dubai Metróban

Dubaiban minden tömegközlekedést felügyelnek, és szigorú szabályoknak és előírásoknak kell megfelelni. 3 féle metrófülke típus van: a Gold osztályú kabint csak Gold NOL kártyatulajdonosok használhatják. A Ladies & Children Cabin a vonat végében található, bármely  NOL kártyatulajdonos (hölgy utas és gyermeke) használhatja a kijelölt kabint. A Standard osztályú fülkét bármely metróhasználó és NOL kártyatulajdonos használhatja. Minden fülke egyértelműen meg van jelölve, 100 AED bírságot vonhat maga után a be nem tartása. A szabályok szerint utasonként egy nagy és egy kis bőröndöt vihetünk fel, amelyeket a fülkék kijelölt csomagterében kell az utazás alatt tárolni. Lehetőleg kerülni kell a metróban az evést és ivást, a rágózást szigorúan büntetik (100 AED).

Ez is érdekelhet