Mindannyian jártunk már így: fontos feladat vár ránk, mégis vonz minket, hogy megnézzük a telefonunkat, böngészünk az interneten, vagy akár a demo crazy time nyerőgépes játékon játszunk, a lehetséges jackpot átmeneti izgalmától csábítva. A nyerőgépek kiszámíthatatlan kifizetéseihez hasonlóan a nem produktív tevékenységek kiszámíthatatlan kitörései is rövid távú örömöt nyújtanak, de gyakran hosszú távon megbánást eredményeznek.

A halogatás, a feladatok késleltetése vagy elhalasztása sokak számára krónikus problémává válhat. A megfelelő eszközökkel és technikákkal azonban leküzdhető ez az akadály, és növelhető a termelékenység. Vizsgáljuk meg, hogyan lehet túllépni a halogatáson, és a hatékony feladatvégzés felé haladni.

Értsd meg a kiváltó okot

Mielőtt a halogatással foglalkoznánk, meg kell értenünk, miért fordul elő. A leggyakoribb okok közé tartozik a kudarctól való félelem, a perfekcionizmus, a motiváció hiánya, vagy egyszerűen csak az, hogy túlterhelt a feladat. A kiváltó ok azonosításával és kezelésével testre szabhatja a halogatás elleni hatékony küzdelemhez szükséges megközelítést.

Bontsd a feladatokat kezelhető részekre

Az egyik jelentős ok, ami miatt sokan halogatjuk egy feladat elkezdését, az annak puszta mérete vagy összetettsége. Ha egy feladatot kisebb, kezelhetőbb részekre bontunk, kevésbé lesz ijesztő. Ahelyett, hogy azt a célt tűznénk ki, hogy „írjunk meg egy könyvet”, kezdjük azzal, hogy „vázoljuk fel az első fejezetet”, vagy akár azzal, hogy „írjunk 20 percet”. A kis győzelmek jelentős eredményekhez vezethetnek.

Priorizálj az Eisenhower eszköz segítségével

Ez az időgazdálkodási eszköz segít eldönteni és rangsorolni a feladatokat sürgősség és fontosság szerint, kiválogatva a kevésbé sürgős és a lényeges feladatokat, amelyeket vagy érdemes átadni, vagy nem kell sok időt tölteni velük. A feladatokat négy kategóriába sorolja: sürgős és fontos, nem sürgős, de fontos, sürgős, de nem fontos, és sem nem sürgős, sem nem fontos. Ezzel arra koncentrálsz, ami valóban fontos.

A Pomodoro technika

Ez a technika azt jelenti, hogy 25 percig intenzíven dolgozol, majd 5 perc szünetet tartasz. Ez a ciklus addig ismétlődik, amíg négy munkamenetet végig nem csinálsz, majd hosszabb szünetet tartasz. Az ötlet lényege, hogy az időzítő a sürgősség érzetét kelti, így könnyebb elkezdeni és koncentrálni.

Határozz meg egyértelmű határidőket

Még ha nincs is ilyen, egy határidő megteremtése önmagad számára megteremtheti a felelősségre vonhatóság érzését. Jelöld be a naptáradban, állíts be emlékeztetőket, vagy akár szólj valakinek a határidődről, hogy nyomon tudd követni magad.

A technológia a megmentő

A mai digitális korban számos olyan alkalmazás és szoftver létezik, amelyek célja a termelékenység növelése. Az ilyen eszközök segítenek koncentrálni vagy nyomon követni a tevékenységed, de akár abban is a segítségedre lehetnek, hogy a telefonos zavaró tényezők megelőzéséhez hozzájáruljanak.

Rutin kialakítása

Az emberek a szokások teremtményei. Egy rutin kialakításával – legyen az a reggeli rutinod, a munkarutinod vagy a lefekvési rutinod – arra kondicionálod az agyad, hogy könnyebben válts át „munka üzemmódba”.

Vizualizáld a végeredményt

Ahelyett, hogy a feladatra összpontosítanál, koncentrálj arra az érzésre, hogy elvégezted azt. Az elégedettség, a megkönnyebbülés vagy akár a feladat elvégzéséből származó előnyök vizualizálása erőteljes motiváló tényező lehet.

A fizikai aktivitás fontossága

A fizikai aktivitás, legyen az egy rövid séta, némi könnyű nyújtás vagy akár egy gyors edzés, felélénkítheti az elmét, és megtörheti a halogatás körét.

Ez is érdekelhet