Történet

1833-ban a Maktoum család vezette, 800 fős Bani Yas törzs egyik ága, az Al Bu Falasah tagjai telepedtek le a Creek folyónál. Itt alapították meg az emirátus kormányzati székhelyét, Makhtoumot. A folyó természetes kikötő volt. Dubai hamarosan a halászat, a gyöngyhalászat és a tengeri kereskedelem központja lett.
A 20. századra a város sikeres kikötő lett, fejlődéseken ment át. A folyó Deira oldalán lévő nagy piac (souk) már 350 üzlettel rendelkezett. Rengeteg látogató és üzletember fordult itt meg. Az 1930-as évekre Dubai lakossága elérte a húszezer főt, akiknek negyede külföldi volt.

Az 1950-es években a folyó elkezdett iszaposodni, valószínűleg az itt használt hajók sokasága miatt. A későbbiekben vízi utat kotortak ki itt.
Amikor 1966-ban először olajat találtak, Sejk Rashid a város fejlesztésére fordította az olajból befolyó jövedelmeket. Óriási volt a fejlődés (Iskolák, kórházak, utak, ...). A helyi nemzetközi repülőtéren a kifutópályát kiszélesítették, valamint a világ legnagyobb ember által készített kikötőjét építették ki Jebel Alinál. Ebből kifolyólag Dubai hamar a régió üzleti és turista központjává vált.
A mai modern Dubai emirátus 1971-ben jött létre, az Egyesült Arab Emírségek megalakulásával.
Sejk Zayed, az Egyesült Arab Emirátusok első elnöke élete végéig uralkodott. Uralkodása alatt az emirátusok a világ egyik leggazdagabb országává vált.
Az 1980-as években és a kilencvenes évek elején Dubai eldöntötte, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi turistacélponttá válnak. A turizmusba fektetett infrastruktúra meghozta gyümölcsét. 2000-ben közel 3 millió körüli látogatója volt a városnak.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Dubai