Sokak számára a befektetés világa kezdetben olyan kiszámíthatatlannak és ijesztőnek tűnhet, mintha a slot big bamboo tárcsáit néznénk, bizonytalanul, hogy hol fognak landolni. A magas részvényárfolyamok fényes villanásai és a gyors megtérülés csábítása azonban érthető módon vonzza az embereket. A nyerőgépek szerencsejátékával ellentétben azonban a befektetés nem pusztán a szerencsén múlik. Ehelyett nagymértékben támaszkodik a kutatásra, a türelemre, a stratégiára és a tudásra. Ha most lépsz először ebbe a világba, íme egy lépésről lépésre követhető útmutató, amely segít eligazodni és megalapozott döntéseket hozni.

Az első lépések

Az első dolog, amit minden kezdő befektetőnek meg kell tennie, hogy világosan meghatározza befektetési céljait. Miért döntenél a befektetés mellett? Biztosítani szeretnéd a nyugdíjas éveidet, házat szeretnél venni, vagy esetleg néhány év múlva álmaid nyaralását tervezed? Az erre a kérdésre adott válasza fogja meghatározni a befektetési horizontját. Ha egy-két éven belüli hozamot szeretnél elérni, akkor a rövid távú befektetések felé hajlasz.

Ha viszont a nyugdíjazás a cél, akkor hosszú távra tervezel, ami jellemzően több mint egy év, gyakran több évtized. A céljaiddal együtt jár a kockázattűrő képességed is. Minden egyénnek más a komfortérzete azzal kapcsolatban, hogy mennyit hajlandó kockáztatni. Van, aki különösebb stressz nélkül képes végignézni, ahogy a befektetései viharos időszakokon mennek keresztül, míg másoknak a kisebb ingadozások miatt is álmatlanok az éjszakái. Ha tudod, hol állsz, az segít a megfelelő befektetési lehetőségek kiválasztásában.

Tájékozódj amennyit csak lehet

Világos célokkal felvértezve itt az ideje, hogy képezd magad. A befektetési univerzum hatalmas. Vannak részvények, kötvények, befektetési alapok, ingatlanok, árucikkek és még számos más megfontolandó dolog. Ha fejest ugrasz ezek megértése nélkül, az olyan lehet, mintha bedobnád a pénzed a nyerőgépbe, és a legjobbakat remélnéd. A pénzügyi hírek rendszeres olvasása, a piaci trendek követése és akár egy alapfokú befektetési tanfolyam elvégzése csodákra képes. A tudás végül is a legjobb védelem a megalapozatlan döntésekkel szemben.

Mire figyelj kezdőként?

Ha úgy érzed, készen állsz arra, hogy belevágj, kezdd kicsiben. A „Ne tedd minden tojásodat egy kosárba” mondás különösen igaz a befektetések terén. A diverzifikáció a kulcs. Azzal, hogy a befektetéseket különböző eszközökre szórod, csökkented az egyes eszközökkel kapcsolatos kockázatot. Ha például mindent részvényekbe fektetsz, és a tőzsde összeomlik, jelentős összeget veszíthetsz.

De ha szétosztod a részvények, kötvények, ingatlanok és egyéb befektetések között, akkor az egyikben bekövetkező visszaesést ellensúlyozhatja a másikban bekövetkező növekedés. A kezdők számára hasznosak lehetnek az olyan eszközök is, mint a befektetési alapok vagy a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), mivel ezek automatikusan diverzifikált portfóliót biztosítanak azáltal, hogy több befektető pénzét egyesítik különböző eszközök megvásárlására.

Hol szeretnél befektetni?

Most, hogy a befektetéseid elindultak, szükséged lesz egy platformra vagy egy helyre, ahol kezelheted őket. A digitális korszak ezt minden eddiginél egyszerűbbé tette. A robot tanácsadók algoritmusvezérelt platformjaikkal kiváló választás lehet a most kezdők számára. Ők a legjobb stratégiát határozzák meg a célok és a kockázattűrés alapján. A hagyományos online brókerek, bár gyakorlatiasabb megközelítést igényelnek, lehetővé teszik az irányítást és a különböző értékpapírok vásárlását és eladását.

Fontos viszont azt tudni, hogy a befektetések nem statikusak. Növekednek, merülnek és fejlődnek, így ez alapján érdemes döntened.

Ez is érdekelhet