Sokak számára okoz dilemmát, hogy érdemes-e pályázni, mivel kétségeik vannak a nyerési esélyeikkel kapcsolatosan. Pedig az esélyek számos módon növelhetők, például a minőségi követelményeknek megfelelő dokumentum benyújtásával, vagy egy profi pályázatíró megbízásával.

Az új uniós fejlesztési ciklus jellemzői

A közelmúltban számos változás történt a pályázatok világában, eleve új uniós fejlesztési ciklus kezdődött meg 2021-ben, amely 2027-ig tart. Az úgynevezett tömegpályázatok negyedévente jelentek meg, amelyek főbb jellemzője, hogy a pályázati rendszer egyszerűsödésével könnyebbé vált a pályázás folyamata. Aki már régóta nem kíséri figyelemmel a pályázatok világát, az jószerivel kapkodja a fejét a korábbi nagy népszerűségnek örvendő operatív programok új elnevezései kapcsán.

Az európai uniós és hazai pályázati felhívások között pályázhatunk vissza nem térítendő támogatásokra – amelyeket a keret kimerüléséig lehet igényelni, illetve visszatérítendő, és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatásokra egyaránt.

Nyerési esélyek egy pályázaton

A nyerési esélyekkel kapcsolatban sokaknak vannak kétségei, bár érdemes tisztában lenni, hogy nem a szerencsén múlik. A pályázás egy szabályozott, korrekt folyamat. Míg az abszolút szerencsén múló lottóötös nyerési esélye a Maradjonjáték.hu kutatása szerint 1:43949268 !, addig egy profin elkészített pályázat nyerési esélye nagyban függ a beadvány minőségétől és nem a szerencsétől.

Ha azonban rendszeresen elmarad a siker, akkor érdemes átgondolni, hogy a pályázás során nem követtünk-e el valamilyen akár ismétlődő hibát. Érdemes ezért a sikertelen pályázattal kapcsolatban visszajelzést kérni, hogy könnyebb legyen megítélni, mi az ami helyes volt, és mi az amin feltétlenül változtatni kell a jövőben.

Hogyan fogjunk hozzá a pályázatíráshoz?

Érdemes új alapokról indítani, és az alapján dolgozni, ahogy a profik is csinálják.

  • Figyelni a kiíró céljaira

A pályázás célja a kiíró szempontjából az, hogy a versenytársakkal összehasonlítva a legjobb ajánlatokat válasszák ki, amelyek a legalkalmasabbak a kiírt feladat magas szintű elvégzésére, és az ügyfelek nagyobb elégedettségét biztosítják.

  • Cégre szabott pályázatok

Olyan pályázatokra érdemes fókuszálni, amelyek megvalósításában megfelelő tapasztalatokkal rendelkezünk, ezért érdemes a felhívásokat ez alapján szelektálni.

  • Pályázati lehetőség beazonosítása

A siker esélyeit nagyban meghatározza a releváns pályázati lehetőség beazonosítása. Ez egy összetett feladat, magában foglalja a potenciális versenytársak felkutatását, és értékelését, a specifikáció kiválasztását. Elemezni kell a saját cég tapasztalatait, és azokat a jellemzőket, amely más cégektől megkülönbözteti. A kapott adatok, és információk alapján már könnyebb a döntést meghozni, hogy megfelelő-e az adott pályázati felhívás a cég számára.

Milyen a nyerő pályázat?

Amennyiben a döntés a pályázat mellett szól, kezdődhet a tényleges pályázatírás. Sokan esnek bele abba a csapdába, hogy olyan dokumentumot írnak, amely öncélú: nem a kiírónak szól, és az általa feltett kérdésekre ad válaszokat. A nyertes pályázatnak egyrészt olyannak kell lenni, amely a program céljainak a leginkább megfelel, betartja az értékelés szempontjait továbbá formailag és tartalmilag teljes mértékben megfelel a kiíró által megfogalmazott kívánalmaknak.

Ez is érdekelhet