Iszlám vallás

A muszlimok évente két ünnepet ünnepelnek meg, ez Eid al-Adha, és az Eid Al Fitr. Az utóbbi a ramadán szent hónap végét jelzi, az iszlám naptár tizedik hónapjára esik. Az Eid al-Adha áldozati fesztivál néven ismert. Az Eid imák nők számára nem kötelezőek. Az iszlám hívei számára a haddzs zarándoklat az életükben legalább egyszer kötelező vallási kötelezettség.

Az iszlám vallási ünnepei

Eid Al Fitr

Ahogy a ramadán a végéhez közeledik a muszlimok szerte az Arab Emírségekben és az egész világon az Eid Al Fitr megünneplésére készülnek, amely Shawal első 3 napjára esik. Ez alkalomból a hívek találkoznak a szeretteikkel, hogy az ételt és az áldást egymással megosszák. Különleges ima a Salat-al-Eid az Eid első napjaiban is elhangzik, amely a család, a barátok, rokonok, és szomszédok közti összetartozást jelzi. Az Eid salah mecsetekben és különböző közösségi központokban kerül megrendezésre, évente a hívőket széles körben tájékozatják az imaidőkről, amely attól függően tér el, hogy az illető melyik emírségben tartózkodik.

Készületek a Salat-al-Eid-re

Az alkalomból Mohamed próféta (BVL) szunnája ad eligazítást a híveknek:

  • Végezzenek fürdőt (Gushl) az imák előtt
  • Egyenek páratlan szem datolyát
  • Vegyenek fel ünnepi ruhát
  • Osszák meg jókívánságaikat a családtagokkal és a barátokkal

Az Eid salah felkínálásának ideje napkelte után 15 perccel történik, és dél előtt (Dhur) 15 perccel tart. Az iszlám hagyományok szerint az ima előtt valami édeset kell fogyasztaniuk.

Eid el Adha

Az Eid al-Adha áldozati fesztiválként ismert, a legnépszerűbb állami ünnep, egybeesik az éves haddzs zarándoklattal. Ezen a napon világszerte 1,6 milliárd muszlim ünnepel együtt. Arra az eseményre emlékezik, amikor Ibrahim próféta (BLV) feláldozta a fiát, Allahba vetett tisztelete jeléül. Három napig tart, az iszlám holdnaptár utolsó hónapjában. Világszerte hasonló módon ünneplik, állatokat áldoznak fel, ételeket készítenek, rokonokat látogatnak. Az iszlám szabályai szerint minden anyagilag rátermett felnőtt hívének áldozatot kell bemutatni (jó egészségben lévő tehén, kecske, bivaly, juh, teve feláldozásával). A három részre osztott hús egy része a családé, a másik a közeli hozzátartozóké, a harmadik pedig a rászorultaké lesz. A dátuma minden évbe változó, betartása a Földön a Hold megjelenésétől függ.

Ez is érdekelhet