Mit szeretünk csinálni a szabadidőnkben mi, magyarok? A kérdésre feltehetően mindenkinek megvan a saját válasza. A legnépszerűbb hazai szabadidős tevékenységek listájában mindenesetre nincsen érdemi változás idén sem.A sportolás, túrázás és egyéb szabadtéri tevékenységek mellett egyre népszerűbbek az olyan online tevékenységek, mint a videojátékok, az online nyerőgépek és a szerencsejáték egyéb formái, a Mr Bet online kaszinók és az olyan alkalmazások, mint a TikTok. Tovább olvasva megismerheted azt az 5 tevékenységi kört, amelyekkel a magyarok a legszívesebben töltötték az idejüket a 2024-es év során. Vigyázz, a végén még te is magadra ismersz!

Közösségi Média, Chatelés

Az olyan online közösségi platformok népszerűsége, mint a Facebook és az Instagram, továbbra is töretlen. Sőt, az Instagram és egyes új platformok, például a TikTok népszerűsége folyamatosan növekszik, nem csak a fiatalok körében. A magyarok már régóta nyitottak a közösségi médiára és aktívak az interneten, amelynek az okait még a facebook előtti iwiw és MSN korszakban kell keresni. Bár a fiatalabb generációknak, az iwiw neve már lehet, hogy semmit nem mond, ez a 2000-es évek elején egy rendkívül népszerű, magyar közösségi oldal volt, amelynek már a facebook előtt évekkel több százezer aktív felhasználója volt. Igaz persze, hogy az oldal jóval kevesebb funkcióval rendelkezett, mint ma a facebook, de a tartalommegosztás, a kommentelés és az üzenetküldés már akkor is elterjedt volt. Ennek megfelelően számos felmérés azt mutatja, hogy a magyarok az egyik legaktívabb nemzet az interneten egész Európában, különösen, ami az idősebb generációt illeti.

Túrázás, Minőségi Időtöltés Házikedvenceinkkel

A természetben, vagy úgy egyáltalán a szabadban történő időtöltés az elmúlt években, elsősorban a covid hatására került az előtérbe. A kijárási tilalom alatt, a rengeteg bezárt étterem, üzlet és szórakozóhely miatt a természetjárás volt szinte az egyetlen társas kikapcsolódási lehetőség. Ennek megfelelően sok százezer olyan ember is rákapott a túrázásra, akik korábban kifejezetten otthon ülő személyiségnek számítottak. A jelenség természetesen nem egyedi, egész Európában megfigyelhető, de Magyarországon a koronavírus alatt bevezetett szigorú kijárási korlátozások miatt talán még inkább. Túrázni persze nem csak a családoddal és a barátaiddal tudsz, hanem magaddal viheted erre alkalmas házikedvenceidet is! A koronavírus alatt a rengeteg otthon ülő ember tömegével fogadta be a kutyákat, macskákat, nyulakat és egyéb otthoni kiskedvenceket, hogy könnyebben teljen az idő. Szerencsére itthon jóval felelősebb hozzáállással, mint sok más országban, ahol az örökbefogadott kedvencek többségét, a koronavírus elmúltával sokan egyszerűen visszavitték a menhelyre. Ma Magyarország egész Európában az egyik legnagyobb kutya és macskatartó nemzet.

Sportesemények Látogatása, Sportolás

Sajnos a felnőttek körében végzett kutatások szerint Magyarország az európai átlag legvégén kullog, ha a rendszeresen sportoló emberek arányát vizsgáljuk. Emiatt már évek óta téma, hogy a magyaroknak többet kellene sportolniuk, amit a kormányzat próbál is különböző módon ösztönözni, kisebb-nagyobb sikerrel. Ennek ellenére természetesen sok százezer magyarnak képezi a mindennapjai szerves részét a sport, legyen szó akár hobbi szintű, akár versenyszerű testmozgásról. Az edzőtermek látogatása mellett a legnépszerűbb sporttevékenységek a futás, a különféle küzdősportok, a kerékpározás, valamint a kajak-kenu, sőt az elmúlt években az újonnan nagyon divatossá vált “SUP” is. Ami a legnépszerűbb csapatsportokat illeti, a listavezető foci valószínűleg senkit nem lep meg. A labdarúgás mellett további népszerű csapatsportok Magyarországon a vízilabda, a kosárlabda és a kézilabda. Ami a sportesemények látogatását illeti, sajnos-e tekintetben is elmaradunk az európai átlagtól, ami leginkább a sokszor szinte teljesen üres stadionokban játszott focimeccsek esetében feltűnő. Ennek ellenére nem lenne fair nem megemlíteni ezt is, hiszen több százezer magyar igenis rendszeresen látogat sporteseményeket a szabadidejében, így ezt is népszerű tevékenységnek mondhatjuk.

Kocsmák, Szórakozóhelyek Látogatása

Valószínűleg nem véletlen, hogy a budapesti belvárosban, a híres körút mentén, a 4-es és a 6-os villamosok vonalán gyakorlatilag nem lehet olyan megállóban leszállni, ahol ne lenne 100 méteres körzetben legalább 1, de gyakran inkább 3-4 kocsma. Mi magyarok sosem vetettük meg az italt és a táncos-zenés szórakozást. A belvárosi romkocsmák népszerűsége töretlen, mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében. Természetesen Budapest és az ország többi része a romkocsmákon túl is számtalan kiváló szórakozási lehetőséget kínál, minőségi pubok, bárok, borbárok, skybarok és szórakozóhelyek formájában is, amelyeknek kihasználtsága rendre 100 százalék körül pörög a hétvégi estéken. Az egyetlen kivételt talán a nyári esték jelentik, amikor a kellemes idő miatt számos magyar inkább a soron következő kikapcsolódási lehetőséget választja.

Strandolás, Welness

A magyar tenger, bár valójában csak egy tó, számunkra akkor is a legszebb és legjobb tenger a világon. A Balaton és a Balaton környéki üdülőhelyek gyakorlatilag a szezon elejétől a szezon legvégéig teltházzal működnek, de számos más természetes vizünk, például a Velencei-tó és a Tisza-tó is népszerű kikapcsolódási helyszínként szolgál. A fürdőzést, mint relaxációs és egészségápolási tevékenységet még a rómaiak kezdték el meghonosítani hazánk területén, majd ezt a folyamatot a törökök fejezték be a hódoltsági időkben. Ma Budapestet Európa wellness központjának is szokás nevezni, hiszen az egész világon nincs még egy olyan város, ahol ennyi gyógyvizes, termálvizes, valamint szabadtéri wellness és strandolási lehetőség állna rendelkezésre. A híres Hévízi Gyógyfürdőbe pedig még messzi országokból, repülővel is érkeznek vendégek.

Ez is érdekelhet