Ahány ország, annyi szabályozás, különösen akkor, ha a szerencsejátékokról van szó. Magyarországon a szerencsejáték szabályozása elég szigorú, legyen szó akár az online, akár az offline változatairól. A következőkben azt nézzük meg, hogy az olyan oldalak, mint a GGbet-hu.net hogyan működhet hazánkban, illetve milyen módon nyújthatja szolgáltatásait a hazai játékosoknak. Bejegyzésünkben megnézzük a hatósági rendszert és az engedélyezési keretrendszert is.

Szabályozó hatóságok és a jogszabályok

Az első törvény, ami legalizálta a szerencsejátékokat még 1991-ben, a rendszerváltást követően került megalkotásra. Akkoriban hozták létre a Szerencsejátékfelügyeletet, ami a kaszinók, játéktermek, pókertermek ellenőrzését és szabályozását végezte. A dolgok a saját medrükben folytak egészen a 2010-es évekig, amikor is az akkori kormányzat úgy döntött, hogy lezárja a piacot, és az online szerencsejátékot erőteljesen elkezdték visszaszorítani. Különös tekintettel a külföldi szolgáltatókra. 2021-ben létrehoztak egy új hivatalt, amely a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága nevet adta, és megtömték kormányközeli tisztviselőkkel, és nem csak a szerencsejátékot, de többek között a dohányipar ellenőrzését és szabályozását is idesorolták.

Az SZTFH minden fontosabb szerencsejátéktípusra felügyeleti jogkört kapott, ezek:

 • kaszinó játékok;
 • sportfogadás;
 • póker, bingó;
 • lottó.

Ezek közül mindegyik játékra van részletes szabályozás törvényi keretekben leírva, amelyben a működési feltételek és az engedélyezés eljárás menete és költségei is szerepelnek, valamint az adófizetési és ügyfélvédelmi szabályokat is kidolgozták már.

A gyakorlatban az SZTFH átvette a korábban a NAV által végzett tiltási tevékenységet is: a nem hazai engedéllyel rendelkező online kaszinók elérését korlátozzák, és sokszor már az alternatív linkek sem működnek, szinte azonnal reagálnak a hatóságnál a változásokra.

Online kaszinójáték szervezése és felügyelete Magyarországon

Mi is az online kaszinójáték a törvény és a hatóságok szerint? Lényegében arról van szó, hogy a kaszinójáték hírközlő eszközök útján – tehát interneten keresztül, számítógépen vagy hordozható eszközön elérhető. Itthon csak olyan koncessziós társaság szervezhet ilyen játékokat, amely rendelkezik a hatóság engedélyével, ami általában meghatározott időtartamig szól.

Az engedélyezési eljárás lépései és feltételei

Ahhoz, hogy egy cég online kaszinót indíthasson Magyarországon, több feltételnek is meg kell felelnie. Az első lépés az, hogy egy törvényes képviselőt jelöljön ki a cég, aki magán- vagy közokiratba foglalt meghatalmazással rendelkezik. A kérelmet a céges ügyfélkapun (Cégkapu) keresztül kell beküldeni az SZTFH részére, ami azt is feltételezi, hogy az adott cég magyar székhellyel rendelkezik, így van cégkapuja is. Lehetőség van a nyomtatvány személyes vagy postai úton történő leadásra is.

Az SZTFH az eljárásban az alábbiakat ellenőrzi:

 • Mind a kérelemnek és a mellékleteknek meg kell felelnie az SzjtV-ben foglalt, a Vhr. rendeletben és az egyéb jogszabályokban foglalt követelményeknek.
 • A kérelmezőnek rendelkeznie kell és dokumentumokkal igazolnia kell, hogy a szakszerű és biztonságos szerencsejátékhoz szükséges tárgyi, személyi és gazdasági feltételekkel rendelkezik.
 • A szervezőnek rendelkeznie kell személyes és szakmai megfelelőséggel is a tevékenység folytatásához.

Az eljárás végén a hatóság határozattal engedélyezi az online kaszinójáték szervezését, amennyiben minden rendben volt a kérelemmel és annak mellékleteivel. Az ügyintézési határidő 8 és 75 nap között mozog. Van egy, az átlagember szemével nézve magas eljárási díj is, ami 2,5 és 5 millió forint között van. Ezt csekken, vagy utalással lehet befizetni.

Az online kaszinójáték típusai és szabályai Magyarországon

Az online kaszinójáték, ahogy azt már elmondtuk, olyan játék, amelyet valamilyen hírközlőnek nevezett eszköz útján lehetséges játszani. Ennek a hazai szabályozás értelmében négy fő típusa létezik:

 • Kaszinójátékok online módon, helyi kaszinóból vagy más, engedéllyel rendelkező helyszínról közvetítve (live dealer játékok);
 • Szerverre való csatlakozással elérhető játékok (hagyományos online kaszinó játékok);
 • Játékos-játékos elleni kártyajátékok;
 • A három együttese.

A helyben lévő kaszinóban lehet informatikai eszközt is üzemeltetni, ahonnan az online kaszinó elérhető, de a játékos elleni kártya (pl.: póker) ez alól kivétel. Ez azt jelenti, hogy a kaszinókban lehetőség van élő és gépi kaszinójátékokat kínálni, ideértve a nyerőgépeket is.

Kötelező elemek a kaszinó honlapján

Aki látott már online kaszinót, bizonyára észrevette, hogy mindegyiken megtalálható több egyforma dolog is, amelyek a kaszinó információt tartalmazzák. Ilyenek a különféle hatósági pecsétek, engedélyszámok és egyebek. Ha valaki Magyarországon hozna létre kaszinót, a következőket mindenképpen fel kell tüntetnie a honlapon:

 • A részvétel és a játékok szabályai;
 • Kifizetésekkel és egyenleggel kapcsolatos szabályok;
 • Panaszkezelési rend;
 • A kaszinójáték szervezőjének elérhetősége;
 • Kiskorúak tiltására való figyelmeztetés;
 • A szerencsejáték veszélyeire, a szerencsejáték függőségre való figyelemfelhívás;
 • A szenvedélybetegség megelőzését, kezelését támogató szervezet elérhetősége;
 • Engedélyszám, hatóság megnevezése;
 • Lehetőség szerint az engedély közzététele.

Ezek mellett persze van számos elem, amivel érdemes az online kaszinónak rendelkeznie. Nagyon fontos például, hogy az önkorlátozásra vonatkozó lehetőségeket is felsorolják a honlapon, illetve legyen olyan opciók, amelyeket a játékosok az ügyfélszolgálat bevonása nélkül aktiválhatnak. Ne feledkezzünk meg a kényelmi funkciókról sem, hiszen a könnyű elérhetőség ma már nagyon fontos, és legtöbben az olyan kaszinókat részesítik előnyben, ahol vannak keresők, szűrők és kategóriák. Sőt, a magyar szabályozás értelmében a játékok leírásait is magyar nyelven elérhetővé kell tenni.

Összegzés

A magyar szabályozás nem nevezhető éppen liberálisnak, hiszen számos fontos szereplőt kizár, és a nemzetközi kaszinóknak nincs lehetőség legálisan működni, hacsak nem fektetnek be százmilliókat. Ez kinek jó, azt mindenki maga döntse el.

Ez is érdekelhet