palm jumeirah

A Palm Jumeirah egy pálmafát formázó mesterséges szigetcsoport, amely az Egyesült Arab Emírségek egyik legjelentősebb idegenforgalmi projektje. Dubaiban számos innovatív építészeti projekt valósult meg, amelyek turisták tömegeit vonzzák. A mesterséges szigetek is ilyen népszerű projektek, a Palm Jebel Ali, a Palm Jumeirah, és a Palm Deira, valamint a The Universe, amelyek építés alatt állnak.

Az Emirátusokban napjainkban a fő bevétel már nem a kőolajból, és földgázból, hanem turizmusból, és az ingatlanértékesítésből, valamint a pénzügyi szolgáltatásokból származik.

A Palm Jumeirah a három pálma közül a legkisebb. A területén szállodák és luxus kialakítású villák találhatók. A projektet 2001-ben kezdték el építeni homokból és kőből. A nyílt tenger felől félhold alakú hullámtörő gát védi, amely 11 kilométer hosszú, és két nyíláson keresztül biztosítja az ár-apály alatt a víz mozgását. A sziget mintegy 28 ezer lakónak nyújt otthont, míg a pálmafa törzsön luxuslakások hotelek, az ágakon pedig magánbirtokok találhatók. Nevezetes épülete az Atlantis Hotel, amelyben víz alatti lakosztályok is találhatók. Jelenetős turisztikai célpontja a nagy vízi vidámpark az Aquaventure  Waterpark, és a Lost Chambers víz alatti akváriumokkal. A víziparkba belépőjeggyel lehet belépni, a hotel vendégei számára ingyenes.

A hotelekből pazar panoráma nyílik a város jelképére a Burj Al Arab Hotelre és a Jumeirah Beachre. A Palm Jumeirah felfedezhető a tengerparton keresztül is, a 78 kilométer hosszú partvonalon számos pihenőhely található. Igen népszerűek a Dubai Marinából induló motorcsónakos túrák. A különböző szolgáltatók által kínált túrák általában másfél órásak. Nemcsak a Pálma-sziget, de a közeli Bluewaters Island miatt is érdemes a túrára benevezni: a Jumeirah Beach Rezidenciával szemben található, nevezetessége a világ legnagyobb óriáskereke a Dubai Eye.

Palm Jumeirah

Palm Jumeirah megközelítése

A Pálma-szigetet a szárazfölddel a Dubai Monorail köti össze, amely még napjainkban is folyamatosan épül. A vasútvonalon jelenleg az Atlantis Hotel melletti végállomás és a Gateway megálló üzemel.

A Palm Jumeirah festő szépsége különösen levegőből csodálható meg. Az Atlantis Hoteltől induló helikopter túra keretében nemcsak Dubai pompázatos felhőkarcolói, hanem az Óváros és a Dubai Creek is bámulatos látványt nyújtanak.

További érdekességek

Top 20 látnivaló Dubajban és környékén

Ez is érdekelhet