Dubai városról

Úgy tartják, hogy Dubai az a hely, ahol az ember minden téren jól érzi magát. „Az arab világ gyöngyszeme”. Ebben a mozgalmas városban minden olyan mintha a jövőben lennénk. Lépten-nyomon építkezések, emelődaruk, toronyépületek emelkednek a magasba. Az emirátusok szállodáinak 76%-a Dubaiban van.

A legnevezetesebb épület az 1787-ben épült Al-Fahidi erőd. Ezt tartják a legrégebbi épületnek az emirátusban. Ebben az erődben székelt egykor a kormány, ám ma már a Nemzeti Múzeum otthonául szolgál. A múzeum körül széltornyok találhatók, melyek a korabeli hűtési technika gyakorlati példáját őrzik, ugyanis egykoron a szél töltötte be a hűtés szerepét.  A legnagyobb és talán legszebb minaret innen nem messze található, az alig tíz éves Nagy Mecset. Törvény írja elő, hogy ide csak iszlám hívők léphetnek be.

Dubai a vásárlás városa. Bevásárlóközpontok, üzletek-üzletek hátán. Ebből is látható, hogy a város a kereskedelemből él. Rengeteg szukkal találkozhat az ide látogató turista, ahol szinte kötelező az alkudozás. A helyiek az emberi kapcsolatok fontos megnyilvánulását látják benne. Az idegen számára győzelemérzés, ha sikerült lealkudni az árból. Sok vámmentes üzlet is található a városban.               A luxus szállodák mellett sok szálló és vendégház is rendelkezésre áll a „szegényebb” turistáknak. Valamint természetesen éttermek sokasága, ahol a helyi ételkülönlegességeket ízlelheti meg az ide látogató. A gasztronómia is fontos szerepet játszik Dubai életében. A helyi konyha ötvözi a különböző közel-keleti konyhák hagyományait. A régióban jól ismert ételek, mint a hummusz vagy a shawarma (gyros) mellett az arab specialitások sem hanyagolhatók el. Különösen finom a matchbous (fűszeres bárányhús rizzsel), a hareis (zsenge bárány párolt búzával) és a wara enab (rizzsel töltött szőlőlevelek) is.
Specialitás az Umm Ali - Ali anyja -, az Esh asaraya - a hárem kenyere - és a mehalabiya, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített puding.

A sportkedvelők számára rengeteg sportolási lehetőség van. Izgalmas, nálunk kevésbé űzött sportágakkal találkozhatunk, mint például a lovasversenyek, tekézés, golf, sivatagi autósralli, meglepő módon még jégpálya is van. A leghíresebb az Emirates Golf Club golfpálya, ahova a világ legjobbjai is ellátogatnak. 1988-90-ben épült egy kopár, sivatagos területen. Mára már hatalmas füves-fás parkká nőtte ki magát 3 tóval. Pavilonjai messziről felhívják rá a figyelmet.

Természetesen a sportlehetőség ezzel még nem merült ki. Sokan szörfölnek, búvárkodnak és vitorláznak az öbölben. Itt nincsenek tengeri viharok, egész évben adott a sportolási lehetőség.

A homokdeszkázás jellegzetes sivatagi sportág, valamint az autós sivatagi dűneralli is.

A szórakozásra vágyók kánaánja a nemrég épült 18hektár területű Csodaország (Wonderland), mely élményfürdő és vidámpark egyben. Egy varázslatos szórakoztató központ óriáskerékkel, hullámvasúttal, vízi dodzsemmel, körhintával, dzsungeltúrával, vízi mozival, vízi dodzsemekkel és még sok mással, melyek kiváló szórakozást nyújtanak családoknak.

 

Amikor a nap lemegy Dubai utcái nyüzsögni kezdenek. A diszkók, bárok, szórakozóhelyek megtelnek vendégekkel. Leginkább nyugati zenéket játszó szórakozóhelyeket találhatunk. Ez is azt mutatja, hogy mindig a vendég kívánságait helyezik előtérbe. Meglepő módon szeszes italt a vendéglátóhelyeken, jobb szállodákban árusítanak. Fontos tudni, hogy itt nincs bűnözés. Szigorú törvények őrzik a rendet.

            Dubai legnagyobb idegenforgalmi fejlesztési tervének megvalósításába kezdtek Jumeirah városrészben 2003-ban. A Pálma szigetcsoport-paradicsom szigeti partvonala körülbelül 120km tengerparttal rendelkezik. A mesterséges szigetekből álló szigetcsoport pálma formájú, innen kapta a nevét. Egyike a két ember alakította mesterséges szigeteknek. Ma már „a világ nyolcadik csodájának” hívják. Ezen a parton lakóépületeket, szabadidős, vendéglátó, és szórakozó helyeket építettek az utóbbi években (50 luxusszállodát, 2500 üdülővillát, 2400 parti apartmant, fürdőket, parkokat, éttermeket, bevásárlóközpontokat, sport- és egészségügyi létesítményeket).


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Dubai