A jövő: Dubai

Azt mondják Dubai a jövő városa. A pénz által évekkel, évtizedekkel előre tekintve tervezik és építik a várost. A látogatók valóban a jövőben érzik magukat, mikor ide érkeznek.

Pár új létesítmény, melyek a város új látnivalói közé tartoznak:

A 2003-ban nyílt Mina Al-Salam hatalmas luxus szálloda és bevásárló központ a Madinat Jumeirah Beach Resort részen található.  A régi és a „jövőbeli” építészeti stílus jegyei találkoznak eme épületen. Az épületből kiemelkednek a régi széltornyok mai másolatai.

 


Mina Al-Salam (Flickr by Ihsan*)


A The Palm Jumeirah közelében található a Dubai Marina a világ első „okos” városa. Három torony köré épültek az épületek, amelyek összességében 100 ezer ember elhelyezésére szolgálnak.  1026 tengerre néző luxuslakosztállyal, 64 luxusszállodával és 40 kereskedelmi létesítménnyel rendelkező új lakónegyed. Belül 3,5km hosszú csodás vízi út és 11km vízpart van, éppen ezért leginkább a hajósturizmust kedvelő turisták, valamint jachttulajdonosok kedvelt helye. Természetesen lehetőség van hajókirándulásokra menni. (Ez a beruházás körülbelül 4 billió dollárba került!)

 


Dubai Marina (Flickr by gorbulas_sandybanks)


A Palm Jumeirah és a Palm Jebel Ali között elterülő 120km rész beépített városrész lesz. A két szigetcsoport közé 60 luxusszállodát, 5000 csodás tengerparti villát, 5000 parti apartmant, további marinákat, élményparkot, bevásárlóközpontokat, fürdőket és sportlétesítményeket építenek. A munkálatok 2001-ben kezdődtek.

A The Palm Deira pálmaszigetcsoport a Creek bejáratánál épül. Ez a szigetcsoport nagyobb területű a Palm Jumeirah és a Palm Jebel Alinál is. Kétszer 20 pálmalevél formájú.

Ám mégis a legszemkápráztatóbb és legigényesebb terv Dubaiban az összesen 6 millió m2 területű The World. 200 mesterséges szigetből alkotják meg a világtérképet. Minden sziget egy-egy országot képvisel.The World (Flickr by Matt & Helen Hamm)


Csatornák és vízi utak kapcsolják össze a szigeteket, az utazás is  vízi utakon történik. 5 km-re terül el a parttól, 5,5km hosszú és ugyanilyen széles. A 6 millió m2 területből 1 millió m2 –t tesznek ki csak a strandok. A tervek szerint idén, 2008-ban fejezik be a teljes építkezést.

A világ első víz alatti szállodakomplexuma a Joachim Hauser német építész által tervezett Hidropolis. A The Palm közelében építik egy kupola árnyékában, mely egy medúzát szimbolizál. 220 szoba és gyönyörű víz alatti látvány. Elképesztő. És ha ez még nem lenne elég, egy félig lesüllyesztett koncertterme is lesz.

Dubai tengerpartja mentén építik fel a világ legmagasabb épületét, a kb 700m magas Burj Dubai felhőkarcolót. Benne lakosztályokkal, kereskedelmi létesítményekkel, szálloda és vendéglátási, szórakoztatási részlegekkel. A világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja is a Burj Dubaiban lesz.

 


Burj Dubai (Flickr by elvis_payne)

Egy másik nagy látványosság a 2004-ben nyílt Dubai Festival City, a fesztiválváros. 4km hosszú komplexum, ahol találhatunk egy 8000 férőhelyes amfiteátrumot, egy 55 emeletes felhőkarcolót, 80 éttermet, szállodákat, üzleteket, mozikat és hivatalokat.

 


Festival City (Flickr by Qiao-Da-Ye賽門喬大爺)

Egy újabb létesítmény a The Jumeirah Beach Residence. 40 toronyházból álló szórakoztató- és bevásárlóközpont.  Elképesztő 2,2 millió m2 területű, szinte önálló városrész.

A 2003-ban nyílt Dubai Autodrome versenypálya az autóverseny-kedvelők nagy öröme. Forma 1-es futamokat szeretnének majd itt rendezni. Jelenleg egy 5km hosszúságú Forma-3000-es és egy gokartpályája van.

Dubaitól 18km-re található a Dubailand szórakoztató központ és vidámpark. A sivataggal körülvett parkban még egy mesterséges esőerdő is van óriási üvegkupola alatt, valamint egy sípálya is. Családok számára kitűnő kikapcsolódást nyújt ez a hely.

Dubai különlegességeként tartják még számon a Ski Dubai fedett sípályát 400m hosszú lejtőjével.


Ski Dubai (Flickr by identity chris is)


Több mint 6000 tonna műhó van a pályán, ahol 1500 vendég síelhet egyszerre. 5 külöböző pálya található itt, mint például a tanpálya, snowboard-park, stb.  Naponta készítik a friss havat. A világ első fedett sícsarnoka ez.

A jövő terve még a Dubai Light Rail (DLR) magasvasút. Ez fogja szállítani az utasokat a Sheikh Zayed mentén. Környezetbarát, valamint zajtalan is.   

Az emírségtől 40 percnyire északnyugatra található Aweer, egy nagy területű oázis, meleg vizes kúttal. Mezőgazdasági központként is funkcionál. Sok sejk és üzletember szeret itt üdülni. Rendszeresen láthatunk lóversenyeket is.

Kedvelt sivatagi luxusüdülőhely még az Al-Maha Desert Resort. 30 lakosztálya van, saját úszómedencével. Lehetőség van teveverseny, lóverseny és solymászat megtekintésére és íjászatra is. A közelben található egy természetvédelmi terület, ahol szafariprogramokra jelentkezhet az ide látogató.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Dubai