Hagyományok

A szokások kialakításában nagy szerepet játszott a szegénység, ellátás és a készletek mértéke. Az emberek kölcsönösen támogatták egymást, felelősséggel viseltek egymás iránt, ennek következtében az egész törzset egy nagycsaládnak tekintették.

 

Gyöngyhalászat:

A tengerpart közelében lakó emberek körében alakult ki. Minél jobban kelt el a gyöngy, annál többen kezdtek búvárkodni a nyári hónapokban, így sokáig távol voltak családjaiktól. Kialakult az arab nők különleges helyzete. Dubai alapításakor 1833-ban 1200 ember foglalkozott gyöngyhalászattal. A 19. század végén élte csúcspontját ez a foglalkozás. A főszezonban (májustól szeptemberig) több mint 22 ezer ember halászott gyöngyöt és 12 ezer hajót kötött le ez a mesterség, ám oxigénbelélegző készüléket csak az 1920-as évektől használtak. A lakók nagy szerencsétlenségére az 1930-as években a japánok feltalálták a mesterséges gyöngytermesztést, ami olcsóbb volt a természetesnél. Így tulajdonképpen megszűnt a gyöngyhalászat az Arab-öböl mentén.

 

Hajóépítés:

Az emirátusok mindig is híres volt hajósairól, hajóiról. A dhow hajóépítés régi hagyomány a területen. Ajmanban található a legnagyobb hajóépítő műhely, de természetesen sok kisebb is működik az emirátusok területén. Turisták által sokat látogatott helyek ezek, mert végigkövethetik a hajóépítés ősi technológiáját. A hajóépítés igazi érdekessége, hogy tervek nélkül készítik a hajókat kézügyességükre és szemmértékükre hagyatkozva. Csak egyszerű szerszámokat használnak, mint például a kalapács, fűrész, véső, stb. Egy nagyobb hajó körülbelül 10 hónap alatt készül el.

 


  Dhow (Flickr by Andrey 77)

 

Solymászat:

A sivataglakók kedvelt hagyománya. A legnépszerűbb sólymok, melyeket vadászatra tanítanak be a vándorsólyom és a kerecsensólyom. A tanító hanggal hívja magához a madarat, aki egy ülőrúdon várja a szólítást. Egy pórázzal tartják, fejükre pedig sisakot húznak. Sok türelem és ügyesség kellett ahhoz, hogy ezek a büszke madarak engedelmeskedjenek. Sajnos a befogásos tenyésztés végett a vadon élő madarak száma nagy számban csökkent. A vadászidény végén általában szabadon engedik őket.

 

 


(Flickr by T A Y S E R)

 

Halászat:

Hagyományos ősi foglalkozás. Két típusa van: az egyik a V alakú, rögzített csapda, a hadra, ahol cölöpkerítés közé terelik a halakat és apálykor kiemelik a zsákmányt, a másik amikor egy pálmalevélből font és kősúllyal a vízbe merített gargoorba csalják be egy lyukon át a halakat. Halra és teknősre is halásznak, mert fontos fehérjeforrások, ám mégis a szardínia a legjövedelmezőbb. 2001. évi adatok szerint évente 112 500 tonna halat halásztak, 4589 halászhajó és 12 586 halász foglalkozott a szakmával. Számuk évről évre növekszik. A védelem érdekében szigorú törvényeket írtak elő, melyek szerint aki a halászati tilalmi időben (május 1-jétől szeptember 30-ig) az emirátusok felségvizein kiveti hálóját, súlyos büntetést kap.

 


(Flickr by Untitled blue)

 

Az arab lovak:

A ló, ahogy régen is, ma is az ember barátja az arab országokban. Több mint kétezer éve tenyésztenek lovakat az arabok, ebből kifolyólag ma az emirátusok a világ egyik legelismertebb lótenyésztési központja. Bár az arab lovak nem a leggyorsabbak, de jó az állóképességük, valamint fáradtságtűrő képességük, nagy távolságot lehet velük lovagolni.

 

 


Arab ló (Flickr by T A Y S E R)

 

A teve:

„A sivatag hajója”. Nem csak teherhordó állat, fontos szerepet tölt be az élelmezésben is, vagyont képez és a jómód kifejezője. A sivatagban például fontos fehérjeforrás, ugyanis legtöbbször a tej és tejtermékek a tevétől származnak. Fesztiválokon híres a teveverseny.

 

 


Tevegelés (Flickr by Andrey 77)

 

A hagyományos viselet:

Az arab férfiak hosszú, bokáig érő bő ingruhát viselnek, ami többnyire pamutból készül, télen sötétebb és vastagabb anyagból. Egy kisebb fehér, horgolt fejfedő az ismertebb viselet, valamint a gutra egy hosszú, fehér pamutanyag, amit egy fekete zsinóröv tart a fejen. Télen piros fehér kockás. A gutrát egy fekete zsinóröv tartja a fejen.

A nők hosszú ujjú, teljes hosszú ruhát hordanak. Hajukat kendővel fedik le, az arcukat pedig vékony fátyollal takarják el. A kezüket olyakor hennafestéssel díszítik.

 

Nők az arab országokban:

Sokan azt hiszik a nők ezekben az országokban hátrányos helyzetben vannak és rabszolgaként élnek, de ez nem igaz. Kivételes tiszteletben részesülnek. Ami nálunk elnyomás, nekik szabadságot jelent. Náluk minden a fordítottja annak ami nálunk van. Az a nő aki csadort, fátyolt visel már foglalt, de a nő dönti el szeretne e a  fátyolt viselni. A fátyol alatt kifestik magukat és ékszereket is viselnek.

 


Arab nő (Flickr by mnadi)

 

 


Tánc és népzene:

Ez is a hagyományok része. Különös, jellegzetes hangszereket használnak, mint például a dobok, fúvós hangszerek és az arab hegedű. A zene nem csak szórakozás, a nehéz fizikai munka elvégzését is segíti megkönnyíteni.

A tánc az öröm kifejezését szimbolizálja. Más a női és más a férfi tánc „mondanivalója”. A férfiak tánca, az ayyala győzelmet és dicsőséget jelent.

 

Ételek az emirátusokban:

Alapanyagként használják általában a datolyát, a halat, a kecske és a teve húsát , a teve tejét, helyi fűszereket és zöldségeket.

Néhány tipikus arab étel:

-         Reegog: a helyi kenyér. Vékony és kör alakú.

-         Threed: halból vagy csontos húsból készült pörkölt, zöldségekkel. Gyakran curryval fűszerezik. A reegogra szokták önteni és így tálalják.

-         Aish ow Laham: ez egy drágább étel. Rizses és húsos. Általában ünnepekkor készítik. Egy egész kecskét vagy nagy tevehúsdarabokat puhára főznek. A rizst és a húst, mártással egy nagy tálcán tálalják.

-         Laban: kecske vagy tehéntej.

-         Haleeb boosh: tevetej

-         Halwa: édességféle, vajban sült cukor és préselt kenyér az alapja.

-         Hamour: az emirátusok éttermeinek legtöbb étlapján szerepel. Roston sült, grillezett hal.

-         Hummous: csirkéből készített mártás szezámmaggal.

-         Ghuzi: nyárson sült bárányhús rizzsel és dióval összekeverve.

-         Koussa mahshi: töltött tök.

 

Jellegzetes fűszerek például: kömény, koriander, fahéj, szegfűszeg, kurkuma, csili, sáfrány, gyombér, rózsavíz, narancsirág-eszencia, stb.

 

Egy arab ház:

-         Al majlis: vendégház. Ez a legfontosabb helyiség a házban, innen is láthatjuk, hogy az arabok milyen vendégszerető emberek. Ablaka az udvarra néz. A majlis teljesen elszigetelt a család magánéletétől. Ilyen szobából van női is. Ezt fogadószobának használják rokonok, szomszédok és barátnők részére. A férfiak nem mehetnek át ezen a szobán. A női majlis a ház középpontja, itt töltik szabadidejüket a nők.

-         Al-Haush: udvar. A ház központi helyén helyezkedik el és minden szoba erre néz. Biztosítja a világosságot és a szellőzést.

-         Liwan: veranda. Fa mennyezetű, oszlopok alkotják és az udvarra néz. Falait természeti motívumokkal díszítik (például virággal).

-         Al-Makhzan: nappali. A család itt találkozik, itt fogyasztják el a kisebb étkezéseket is, mint például az uzsonnát. Itt találhatóak a család holmijai. Több ablaka van.

Al-Hijla: nászszoba az ifjú házasok részére. A vőlegény anyjáé a felelősség, hogy felkészítse ezt a szobát az esküvő előtt. Perzsaszőnyegek és hímzett párnák vannak benne. A menyasszony felkészítése: 1. hennafestés a kezekre, Al-Kassa rajzolás a lábakra. 2. szemfestés szénnel 3. menyasszony öltözése 4. fodrászkodás, végül pedig az illatszerek.

-         Al-Zawiyah: fürdőszoba. A ház sarkában van, ezért a neve sarkot jelent. A hálószoba mellett található. A toalett egy nagy üreg, 2-3 szellőzőablakkal és víztartállyal az öblítéshez. Ez a helyiség távolabb helyezkedik el a szobáktól.

-         Al-Khjareejah: mosogató (kút). Sós vizet használnak az evőeszközök mosogatására. A mindennapi élethez, iváshoz edényben tárolják az édesvizet, amit kútról hoznak.

-         Al-Bakhar: éléskamra. A háztartási szükségletek tárolására szolgál közel a konyhához, távol a szobáktól.

-         Konyha: az épület sarkában, messzebb a szobáktól, hogy az ételszag és füst ne jusson be.

 


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Dubai